Stressi ja vanhemmuus: Oletko stressiräyhääjä?

Päivitetty: 23. maalisk. 2021

”Remember, your kids learn by watching you. So make sure you set a positive example on how to deal with stressful situations and maintain good mental health.”Olen itse äiti x5, yksinhuoltajana ollut suurimman osan aikaa, uupumuksen läpikäynyt (työn takia) ja nykyään yrittäjä, ikuinen opiskelija ja hyvinvointivalmentaja - erikoistunut stressinhallintaan.


En muista että lasten ollessa pieniä olisi missään ollut puhetta vanhemman stressinhallinnasta. Ne työkalut olisivat kyllä olleet tarpeen ruuhkavuosi ja teini aikana..
Musiikin voima <3


Keho yrittää kyllä kertoa meille asioita, mutta me ei kuunnella tai ei osata kuunnella. Porskutetaan menemään, koska meidän kuuluu olla tehokkaita ja jaksaa. Tehokkuus on usein kyllä kaukana.. Aivot vaan raksuttaa kierroksilla ja mitään ei oikein saada aikaan. Uuvutaan jo aivojen kierroksista - koska aivot syö energiaa. Oletko huomannut, että tällaisessa tilanteessa maistuu roskaruoka ja suklaa?


Silloin kun meidän olisi tärkeintä huolehtia omasta hyvinvoinnista

- niin me ei tehdä sitä vaan usein jäädään sohvan pohjalle.

Ärsykkeitä on pilvin pimein.. Puhelin piippaa, wilma piippaa, koneella valot vilkkuu, pitäisi tehdä tuota ja tuota, ollaan vahingossa somessa ja sama rulianssi jatkuu. Samaan aikaan yritetään tehdä töitä ja hoitaa muita asioita.. Ei ihme että aivot ovat kuin mikitettyjä (=mikrossa käytetty) ja pinna palaa helposti.


Somesta tulikin mieleen mitä yksi viisas kouluttajani kerran sanoi: Somessa roikkuminen, netflixin töllääminen on idiotismia! Se on kyllä totta..hukataan kallista aikaa ja se on kaikkea muuta kun palauttavaa. Some, netflix ja telkkari EI ole palauttavaa vaikka siltä tuntuu - tässähän vaan makoilee. Sun aivot ei silloin lepää, kun koko aika tapahtuu jotain.

Normaali annoksina tietenkin ok, mutta kun sinne jäädään tunti ja tunti tolkuiksi. Some on kun huume, koukuttaa.


Koneet kiinni väh. 1 h ennen nukkumaan menoa eikä avata heti aamulla, vaikka kuinka tekisi mieli.. TAISTELE, prkl! :D


Oletko huomannut miten helposti sinne voi jää vaan scrollaamaan? Hujauksessa on muutama tunti mennnyt.. Mitä kaikkea olisi voinut tehdä sinä aikana tai edes osan siitä. Käynyt vaikka lenkillä tai tehnyt 15 min liikkuvuusharjoittelun mikä TUO hyvinvointia?


Jos en ihan väärin nyt muista, mutta keskiarvo mikä elämästä menee tuhanpäiväiseen roikkumiseen puhelimen/koneen näytön äärellä on 11 vuotta!!! Mieti 11 vuotta sun elämästä!

Olisiko aika laittaa kalenteriin some ja netflix aika? "Kerkeisi" sitten vaikka huolehtimaan vähän enemmän omasta hyvinvoinnista.. Me kuitenkin asutaan meidän kehossa, niin olisi ihan kiva että keho on kunnossa - auttaa jaksamaan ja vaikuttaa samalla mieleen.


Kysyin lapselta että voitko kertoa omin sanoin, että miltä tuntuu kun vanhempi on stressaantunut? Se on sama kun iso saksanpaimenkoira rähisee ja "hyökkäilee"..


Ei näytä kivalta, eikä varmaan kuulosta eikä tunnu kivalta.

(Olen muuten nyt ex. stressiräyhääjä, ollut jo muutaman vuoden, kiitos stressinhallinta taitoni! Niitäkin pitää muuten harjoitella ja ylläpitää..)


Kokeile tätä, jos haluat minimoida/hallita sisäistä räyhääjääsi:


Hengittämällä oikein voit torjua stressiä ja lisätä hyvinvointiasi


Sulje silmät (voit istua tai maata)

  1. Hengitä nenän kautta sisään, niin että vatsa nousee - laske nejjään (4)

  2. Pidätä hengitystä hetki - laske 2-4

  3. Uloshengitys suun kautta lakse neljään (4) tai pidempään

  4. Toista muutamasta kerrasta muutamaan minuuttiin

  5. Tee tätä harjoitusta päivittäin ja huomaat jo parin viikon päästä eron.


Syke ja verenpaine laskee ja mieli rauhoittuu. Hengittämällä keuhkot ihan täyteen - keho myös hapettuu ja olo piristyy.


Suosittelen opettamaan lapselle myös tämän syvähengittämisen taidon. Auttaa elämässä. Tehkää vaikka yhdessä. Oma rauhoittumisen hetki. Laita musiikkia taustalle soimaan tai ohjattu hengitysharjoitus/meditaatio (löytyy netistä).


Yleensä reaktio on alussa kielteinen..mutta älä luovuta. Keksi keino - älä pakota. Tarpeeksi monen toiston jälkeen ei tarvitse enää neuvotella. Kun tapa on muodostettu, niin homma rullaa kuin itsestään.


Aloitin hengitys hommat lapsieni ollessa teini-ikäisiä (kyllä teinejä - kerroin MIKSI tehdään) ja muutos on ollut aivan loistava. Kotona meno on monta kertaa rauhallisempaa (myös koska minä olen itseni ohjaimissa enkä räyhää pienistä) ja koulussakin huomattu ero!


Kysymys kuuluu, että miksi tätä yksinkertaista syvähengitystä ei tehdä jo pienenä? Olisi muuten kouluissakin rauhallisempi meno (ja työpaikoilla).


Tämä auttaisi porukkaa myös selviämään tästä ajasta paremmin ja tämä vie vain muutaman minuutin päivästä - auttaa vähentämään stressiä ja tuo hyvinvointia!Kaikki on lopulta kiinni meidän asenteesta. Halutaanko muuttaa jotain vai ei. Vastuu on meillä itsellä.Toivottavasti sait kiinni sanomasta hyvä lukija: Huolehdi itsestäsi! <3 En ole kirjoittaja, olen tekijä. Haluan kokemuksella ja stressinhallinta tietämyksellä opettaa ihmisiä hallitsemaan omaa stressiä. Stressinhallinta parantaa elämänlaatua. Välillä on kyse ihan pienistä muutoksista.


Mikä on hyvä muistaa: Energia tarttuu.


Teen stressinhallinta - valmennuksia Kirkkonummen keskustassa

ja etänä Zoom - videopalvelun kautta.


Älä epäröi ottaa yhteyttä, mikäli vähänkin mietit, että voisit tarvita työkaluja stressinhallintaan. Tervetuloa kirkastamaan tilanteesi. Auta mielelläni. Kenenkään ei pidä tuhaan kärsiä, kun stressinhallintaa voidaan opetella. Stressinhallinnalla voidaan myös ennalta ehkäistä uupuminen, burn-out.


Voimaterveisin,

Nina Möller

MIND COACH® Stressivalmentaja

Personal Trainer & Ravintovalmentaja

Gravity Yoga® Opettaja

5 lapsen äiti


nina@energynina.fi


www.energynina.fi
P.S. Juo vettä! Aivosi tarvitsevat vettä.


#stressi #väsymys #uupumus #ravinto #uni #palautuminen #luonto #liikunta #hengitys #elämä #stressinhallintavalmentaja #perhe #hengitysharjoitus #ninavalmentaa #äiti #kehojamieli #energia #mukavaelämä #juovettä

84 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki